Radicale genade voor relschoppers

0 Comments

Er komt een jongeman aan je deur. Hij komt net uit de stad waar hij mee heeft gedaan aan het rellen en plunderen, waarbij hij de boel kort en klein heeft geslagen. Het bloed zit nog aan zijn handen. Zo hoeft hij thuis niet aan te komen. Hij zoekt een plek om te slapen en omdat er bij jou nog licht brandde heeft hij bij jou aangebeld.

Hoe ga jij reageren?

Als een niet-gelovige: leuk en aardig vriend, je mag hier best slapen, maar je bent natuurlijk wel heel dom bezig geweest. En voorwaarde is wel dat we morgenochtend samen naar de politie gaan, want je zal natuurlijk wel moeten boeten voor je foute gedrag.

Als een gelovige: kom verder, natuurlijk mag je hier slapen, maar je bent wel ernstig de fout in gegaan. Je bent een zondaar en hebt vergeving nodig. Je moet weten dat Jezus voor jouw zonden betaald heeft. Als jij jouw zonden belijdt dan ontvang je dankzij het zondoffer dat Jezus voor jou bracht vergeving. Je moet dan wel eerlijk worden en je morgenochtend bij de politie gaan melden.

Als Jezus: kom binnen, mijn zoon. Je bent de gezegende van de Vader, al ben je je dat niet bewust. Laten we voordat je gaat slapen nog even praten. Hoe is het zo gekomen dat je in de fout bent gegaan? Dat moet wel heel moeilijk voor je zijn geweest. Zou je een ander leven willen leiden? Ik accepteer je onvoorwaardelijk. Mijn radicale genade is voor jou genoeg. Laten we een feestje bouwen tot diep in de nacht. En mocht je in de toekomst weer de neiging hebben om te gaan rellen, kom dan gewoon bij mij langs. Dan praten we er weer over, want ik zie aan je dat het je goed doet om uiting te geven aan je pijn en verdriet uit het verleden. Slaap lekker, mijn zoon.

Het evangelie van radicale genade dat Jezus verkondigde is voor de Griek (de niet-gelovige) een dwaasheid. Iemand moet toch boeten voor zijn fouten en de schade die hij heeft aangericht.

Het evangelie van radicale genade dat Jezus verkondigde is voor de religieuze Jood (de gelovige) een ergernis, omdat de offerdienst (Jezus als zondoffer) buitenspel wordt gezet. De schuld moet immers vergolden worden.

God rekent niet met de kennis van goed en kwaad. Hij ziet alleen de gevolgen die een wandel in de duisternis met zich meebrengt en wil ons uit onze donkere situatie bevrijden. Het enige dat gaat werken is: onvoorwaardelijke liefde, radicale genade en volledige inclusiviteit. Zo brengt God verzoening tot stand.

Wil je doorpraten over dit bericht?
Schroom niet en neem contact met mij op.

Categories:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *