De heilzame werking van schurende relaties

0 Comments

DE HEILZAME WERKING VAN SCHURENDE RELATIES

We zijn als mens geneigd om relaties die schuren uit de weg te gaan. Het kan zijn dat we ons storen aan iemand en we daarom geen contact (meer) met die persoon zoeken. Of een collega waaraan jij je irriteert en die je liever niet bij de koffieautomaat tegenkomt. Of een stuk heftiger je echtgenoot/partner waarmee de relatie steeds stroever wordt, hetgeen zelfs tot een scheiding/breuk kan leiden.

Iedereen zal dit in meerdere of mindere mate herkennen. Je hebt namelijk geen behoefte aan gevoelens waarbij je negatieve energie ervaart. De ‘grap’ is alleen dat de kans heel groot is dat je je tegen iets verzet van jezelf. Dat heeft met ons bewustzijn te maken. Datgene bij de ander waaraan jij je stoort is in veel gevallen een projectie van je eigen binnenwereld op die ander, waar jij het vervolgens waarneemt. Wij creëren vanuit ons bewustzijn de wereld om ons heen, inclusief die ander waar jij moeite mee hebt. Als voorbeeld, iemand die zich stoort aan iemand die betweterig gedrag vertoont, weet het zelf vaak beter dan een ander. Of als jij je heel druk maakt om mensen die zich veroordelend uitlaten, dan is de kans groot dat jij zelf ook anderen veroordeeld. Ik ken ook echtparen waarbij men elkaar wederzijds het verwijt maakt dat de ander autistische trekjes heeft, maar men het beiden bij zichzelf niet ziet.

Jezus zei: “Heb je vijanden lief en wees goed voor wie jullie haten”. ‘Vijanden’ en ‘haten’ klinkt wel heel zwaar in deze context. Maar je kan deze uitspraak van Jezus ook in een mildere vorm omschrijven, die voor veel mensen een stuk dichterbij komt. “Heb degenen met wie je onderling strijd ervaart lief en wees goed voor degenen waarbij je elkaar uit de weg gaat”.

Wat nu als wij die ander waar we ons aan storen of die we uit de weg gaan lief gaan hebben en juist het contact blijven aangaan en daarmee de relatie in stand houden. Als we vervolgens de ander als een spiegel van onszelf gaan zien, als stimulans om aan onze eigen persoonlijke groei te gaan werken. Dan snijdt het mes aan twee kanten, door het schurende in de ander als een polijststeen te gebruiken waardoor je beiden aangescherpt kan worden.

Ik geloof dat dit tot stevige, goede en duurzame relaties zal leiden. En dat zal de sterk polariserende wereld waarin we momenteel leven ongetwijfeld een stuk mooier maken.

Heb jij moeite om goede en duurzame relaties aan te gaan of met het onderhouden ervan? Maak dan via onze contactpagina een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

#omdenken #doeslief #PleaseShare

Categories:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *