Het belang van een positief Zelfbeeld

0 Comments

Wist je dat je met een POSITIEF Zelfbeeld een grote bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de wereld?

Een NEGATIEF zelfbeeld is namelijk de wortel van het kwaad!

Als je de Bijbel een beetje kent, dan kan het zijn dat je nu de neiging krijgt om mij te verbeteren. Niet een negatief zelfbeeld, maar geld is toch de wortel van het kwaad?

Bijna goed! Niet geld, maar de hang naar geld is volgens de Bijbel de wortel van het kwaad. De liefde voor geld verraadt een negatief zelfbeeld. Geld geeft – net als kennis – macht en dat is wat we zoeken, als we niet in onze eigen kracht geloven.

We leven in een wereld waar sprake is van een collectief negatief zelfbeeld en dat is de oorzaak van alle problemen, waar we als mensheid mee te maken hebben. Denk aan: verwoesting van natuur in combinatie met CO2 uitstoot, conflicten en dreigende oorlogen met als gevolg de hoge immigratie van vluchtelingen, de sociale ongelijkheid en armoede, enzovoort.

Zolang we deze symptomen denken te kunnen bestrijden met kennis en een berg geld, gaan we de problemen niet oplossen. We zullen iets aan ons collectieve zelfbeeld moeten doen!

Het collectief negatieve zelfbeeld in het rijke westen hebben we mede te danken aan de westers christelijke theologie. De mens is in zonde ontvangen en geboren en daarom geneigd God en zijn naasten te haten. Er voltrekt zich momenteel een spirituele shift, waardoor deze negatieve bijklank die aan het christendom kleeft aan het verdwijnen is. En dat is goed nieuws!

Het negatieve zelfbeeld is in ons collectieve geheugen opgeslagen en kan door een religieuze opvoeding extra verstrekt worden. Op persoonlijk vlak kan een negatief zelfbeeld ook voor heel wat problemen zorgen.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf!

Hoe kunnen we de wereld veranderen, als we niet in ons Zelf geloven? Als onze negatieve eigenwaarde leidt tot uitspraken zoals:

– Ze zien mij al aankomen.
– Ik ben vast niet slim genoeg.
– Wat heb ik nu bij te dragen?
– Wat zullen ze wel niet van mij denken?
– Wie ben ik, om daar iets van te zeggen?

Werken aan je Zelfbeeld, aan Zelfacceptatie, zou wel eens de grootste bijdrage kunnen zijn die je kan leveren aan het verbeteren van de wereld.

De belangrijkste boodschap die Jezus heeft nagelaten, is: God liefhebben boven alles. En het verrassende is dat we dit volgens Jezus doen, door onze naasten lief te hebben als onszelf! Het begint dus met het liefhebben van ons Zelf.

We kunnen de wereld alleen verbeteren door het ontwikkelen van Zelfacceptatie en een gezonde dosis Zelf-liefde! Zowel persoonlijk als collectief. Dus als je de wereld wilt verbeteren, begin dan bij jezelf!

Delen van dit bericht op social media wordt gewaardeerd … 😊

Categories:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *