Ik moet groter worden en het ego kleiner!

0 Comments

Johannes de Doper was een profeet onder het oude verbond: Hij moet wassen, ik moet minder worden. Hij bedoelde het goed, maar hij heeft er de eindstreep niet mee gehaald (zie Matteüs 11:11). Er zijn veel christenen die deze uitspraak van Johannes de Doper maar wat graag op de lippen nemen. Ik ben een zondig mens, in zonde ontvangen en geboren. Ik ben het niet waard om te leven, dus ik moet mijn eigen ik voor dood houden. Ik moet heilig zijn en dat ben ik niet, dus moet mijn eigen ik minder worden. Ik mag niet mijzelf zijn. Ik moet het roer uit handen geven en Jezus voor mij laten bepalen wat ik wel of niet mag doen. Zolang dit je uitgangspunt is, loop je het gevaar in een identiteitscrisis te raken en dat is niet zo gek ook.

Waar gaat het mis?

Mensen identificeren zich met het ego dat zich in de loop van de jaren heeft gevormd. Ze zien het ego als hun ware ik. Als wie zij zijn. Zondig en onrein. Maar dat is een leugen! Wij zijn niet ons ego. Wij zijn Christus in ons. Christus is ons ware Zelf. En alleen als je je dat realiseert, is het heel gezond en zeer effectief om het ego voor dood te houden. Het ego is gebaseerd op gedachten over onszelf en gedachten zijn maar gedachten. Jezus van Nazareth liet zichzelf kruisigen om onze ogen hiervoor te openen. Daarom stond hij op als degene wie hij werkelijk was, Christus! Hij ‘verscheen’ alleen aan zijn leerlingen, maar niet aan degenen die de Christus in Jezus van Nazareth hadden afgewezen. Zij konden Christus namelijk niet waarnemen.

Je kunt de ‘eindstreep’ maar op één manier halen. Het ‘vlees’/ego voor 100% dood houden en Christus voor 100% in je op laten staan. Met minder ga je het niet redden. De kerkgeschiedenis kent helaas genoeg voorbeelden en ook vandaag de dag zien we grote godsmannen ‘omvallen’. Ik heb geen behoefte om namen te noemen, maar we weten dat het gebeurd. Al houden we maar één procent ego in leven, dan nog zal die ene procent het ons beletten om de eindstreep te halen. Wie meent te staan, zie toe dat hij niet valle. Zoals gezegd, er is maar één manier. Zien wie je zelf voor de volle 100% bent! Christus in ons, de hoop op heerlijkheid. Alles wat je meer (lees: minder) denkt te zijn dan Christus is ‘vlees’/ego. Is dat hoogmoed? Nee, het is de weg die Jezus ons heeft gewezen.

Christus is de eeuwige overwinnaar en ik dus ook!

Categories:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *