God als perfecte Vader/Moeder

0 Comments

Mijn zoon, mijn dochter, weet je hoe ongelofelijk veel ik van je houd? En niet alleen van jou, maar van iedereen!

Het Evangelie van het Koninkrijk van God is zo kinderlijk eenvoudig, dat ik mij er steeds meer over begin te verbazen, hoe nodeloos ingewikkeld het is gemaakt.

Sinds het einde van de eerste eeuw houden apostolische vaders, kerkvaders, theologen, geestelijke leiders, dominees, pastoors, voorgangers en ook velen ‘leken’ zich bezig met de leer over God (theologie). Duizenden geschriften en boeken zijn er vol geschreven met dogmatiek, over de christologie, de eschatologie en nog vele andere ‘-logieën’. Het is ingewikkeld geworden. Nodeloos ingewikkeld!!

Als God goed is, dan kan Hij/Zij het reddingsplan toch niet zo ingewikkeld hebben gemaakt? Je mag dan toch verwachten dat de boodschap van God kinderlijk eenvoudig is? Hoe kan het dan dat er zoveel verdeeldheid is en dat er zoveel theologische visies zijn, die soms lijnrecht tegenover elkaar staan? Wat nu als de schat in de akker verborgen ligt en met één spa in de grond opgegraven kan worden?

We moeten worden als een kind, zei Jezus. Een kind denkt niet ingewikkeld en heeft doorgaans een rotsvast vertrouwen (geloof) in zijn ouders! Zullen we eens proberen kinderlijk eenvoudig wat dingen op een rijtje zetten? En daarbij alle ingewikkelde theologie – waarvan we denken dat het noodzakelijk is – even laten voor wat het is? Daar gaan we!

 • God is de oorsprong van alle dingen. De Bijbel laat God als een Vader zien. Aangezien God geen geslacht heeft, mogen we hem ook als Moeder zien.
 • De kinderen van mensen zijn mensen. Het nageslacht van dieren zijn dieren. De kinderen van God zijn goden, Zonen van God (m/v). Waarom zouden we op basis van een bepaalde theologie iemand uitsluiten?
 • Goede, lieve ouders zorgen goed voor hun kinderen.
 • Ouders houden onvoorwaardelijk van hun kinderen.
 • Ouders maken geen onderscheid tussen hun kinderen.
 • Ouders creëren geen kwaad voor hun kinderen. Als ouders dat wel zouden doen, dan zijn het foute ouders!
 • Kinderen kunnen wel eens eigenzinnig zijn. Goede ouders corrigeren hun kinderen altijd liefdevol. Ze laten hun kinderen zelf inzien wat ze niet goed deden, met als doel dat ze daarvan leren. Ze dwingen hun kinderen niet, maar blijven liefdevol herhalen als dat nodig is.
 • Ouders weten heel goed dat straffen niet helpt!
 • Ouders vergeven de fouten van hun kinderen onvoorwaardelijk. Ouders die eerst een ander broertje of zusje moeten doden om hun toorn te stillen, voordat ze kunnen vergeven, moeten de gevangenis in.
 • Ouders zullen hun kinderen nooit afrekenen op de dingen die ze fout hebben gedaan. Afrekeningen vinden alleen in de onderwereld plaats.
 • Ouders kunnen verdrietig worden van wat kinderen doen, maar hen veroordelen tot een eeuwige kwelling, zullen ze nooit doen! Ouders die dat wel doen, horen in een inrichting. 
 • Welke kant kinderen ook op gaan, het zullen voor ouders altijd hun kinderen blijven.
 • De beste ouders leren hun kinderen op eigen benen te staan, zodat ze na verloop van tijd niet steeds weer hoeven terug te komen om uit te huilen en hulp te vragen. Kinderen mogen in zichzelf gaan geloven, zodat ze maximaal tot ontplooiing komen.
 • Ouders die hun kinderen dood wensen, omdat ze dan pas echt tot hun bestemming komen, sporen niet.


Heb je enig idee waarom God in de Bijbel nu als Vader wordt gezien? Loop het bovenstaande rijtje nog eens langs en lees dan overal waar ‘ouders’ staat, God als Vader of Moeder. Ik ben benieuwd wat er dan nog aan theologie overblijft.

Categories:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *